Καλώς ήρθατε στην επίσημη ιστοσελίδα του Συνδέσμου Ερασιτεχνών Ποδοσφαιριστών Αχαίας. Η ιδέα της οργάνωμένης εθελοντικής προσφοράς στο Ερασιτεχνικό Ποδόσφαιρο, των δικαιωμάτων των Ερασιτεχνών Ποδοσφαιριστών, της συνέργασιας με τους αθλητικούς Φορείς του Νομού και της εξύψωσης του Αθλητικού Πνέυματος, μας οδήγησε στην επαναλειτουργία του Συνδέσμου από ομάδα εν ενεργεία ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών της Αχαίας

Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Θέσεις του Συνδέσμου και Διετές Πρόγραμμα Δράσης


Μετά την χθεσινό ΔΣ του Συνδέσμου μας, συζητήθηκε και ψηφίστηκε το διετές πρόγραμμα δράσης μας, το οποίο χωρίζεται σε δύο θεματικές ενότητες ανά έτος και παράλληλα έχει τις πάγιες δραστηριότητες που θα ακολουθούμε : Αναλυτικά το πλάνο διετίας έχει ως εξής :


Η φυσική αγωγή αποτελεί κομμάτι της πολιτιστικής και γενικότερης ανάπτυξης του λαού. Ως κοινωνικά φαινόμενα που συνδέονται ευρύτερα με την υγεία, τη φυσική κατάσταση και την ψυχική υγεία. Οι νέοι διαμορφώνουν προσωπικότητα καλλιεργώντας και αναπτύσσοντας την συλλογικότητα, την αγωνιστικότητα και την πειθαρχεία σε κανόνες και αξίες. Αξίες οι οποίες κακοποιούνται βάναυσα από το σύγχρονο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, που πλέον «μπάλα» παίζουν οι  μεγαλοπαράγοντες που μολύνουν τον χώρο και ότι βρίσκεται γύρω τους, εξαγοράζοντας με τα λεφτά τους, είτε εκφοβίζοντας με «μπράβους» που δεν έχουν σχέση με οτιδήποτε αγνό και ρομαντικό,  ώστε να πετύχουν τους στόχους τους. H εμπορευματοποίηση του αθλητισμού αντανακλάται στα ερασιτεχνικά  γήπεδα και τη συναντάμε στις πράξεις βιαιοπραγίας , στη λεκτική βία, και στη «παραγοντίστικη» συμπεριφορά απέναντι στους αθλητές.

Παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες για άθληση αυξάνονται στην Αχαΐα , οι υπάρχοντες χώροι είναι επικίνδυνοι και συνεχώς υποβαθμίζονται, χωρίς να ικανοποιούνται οι συνολικές ανάγκες ούτε στο ελάχιστο. Οι αθλητές κινδυνεύουν, αγωνιζόμενοι το Σαββατοκύριακο και μη γνωρίζοντας την Δευτέρα αν θα είναι στη δουλειά τους. Σε περίπτωση τραυματισμού δεν υπάρχει καμία περίθαλψη για τους ανασφάλιστους και στη καλύτερη «πληρώνει» η ομάδα τους ή περιμένει το ταμείο τραυματιζομένων ποδοσφαιριστών του Συνδέσμου μας για  να του κόψει ένα συμβολικό ποσό. Από τη στιγμή που το ποδόσφαιρο από μέσο εξυπηρέτησης των ανθρωπίνων αναγκών, θωράκισης της υγείας και προστασίας από τα ναρκωτικά, έγινε μέσο προβολής πλουτισμού, είτε πεδίο κερδοφορίας  λόγω της έλλειψης της οργανωμένης παρέμβασης της πολιτείας, ξεκίνησαν τα μαζικά φαινόμενα έκπτωσης.

Εμείς οι ερασιτέχνες αντιλαμβανόμενοι το κοινωνικό ρόλο του αθλητισμού και αναγνωρίζοντας ότι το αθλητικό σωματείο είναι κύτταρο που συσπειρώνει τους αθλητές, απαιτούμε το κράτος να παρέχει όλες τις προϋποθέσεις για το έργο των ομάδων και τη προστασία των αθλητών. Έτσι αποδεικνύεται το επίπεδο εξέλιξης μιας σύγχρονης  χώρας που θέλει τα παιδιά της ολοκληρωμένες προσωπικότητες, με ισχυρούς οργανισμούς και μακριά από «επικίνδυνα» μονοπάτια.

Η αποστολή του ΣΕΠΑ είναι να πάρει την «μπάλα» από αυτούς που τη «μαγαρίζουν και να την δώσουμε σε αυτούς που την αξίζουν. Στους υγιής αθλητές και παράγοντες, σε αυτούς που πραγματικά πρεσβεύουν τις αξίες και τα ιδανικά που η χώρα μας θέσπισε, την ευγενή άμυλα και το ευ αγωνίζεσθε. Να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και να δώσει προτάσεις και λύσεις προς όφελος των αθλητών, να μεριμνήσει για την κάλυψη των αναγκών, να αφυπνίσει και να μεταστρέψει τις συνειδήσεις των νέων. Δύσκολο; Ίσως ναι. Αλλά αυτό είναι το ζητούμενο στο ποδόσφαιρο. Αυτό είναι το ζητούμενο  τελικά, στην ίδια τη ζωή. Γιατί το ποδόσφαιρο ως παιχνίδι και ως κοινωνικό φαινόμενο είναι αναπαράσταση αυτής.

Το πρώτο βήμα έγινε, με την δημιουργία ενός ισχυρού Δ.Σ., το οποίο αποτελεί την αρχή μιας οργανωμένης προσπάθειας, η οποία για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να έχει στόχους και σωστό προσανατολισμό. Οι διαδικασίες να διέπονται από  συλλογικότητα και δημοκρατία. Οι θέσεις μας να αγκαλιαστούν από το σύνολο των ασκούμενων και να εξασφαλίζουν την στήριξη, υλική και ηθική από όλο και μεγαλύτερη μερίδα αθλητών. Η μαζικοποίηση του συνδέσμου είναι η δύναμη μας , ο γίγαντας που κοιμάται και είναι χρέος μας να τον ξυπνήσουμε. Λαμβάνουμε υπόψη τη θετική και αρνητική εμπειρία του προηγούμενου Δ.Σ. και συνεχίζουμε κάνοντας ένα «βήμα» πιο πέρα.

Σχεδιάζουμε διετές πλάνο με αντίστοιχες θεματικές ενότητες, που θα κορυφωθούν με εκδηλώσεις.

Για το 1ο έτος :
⦁    Ανάδειξη  του προβλήματος των υποδομών, βελτίωση τους και δημιουργία νέων. Ημερίδα με παρουσίαση φωτογραφικού υλικού και ενημέρωσης με στοιχεία για τη κατάσταση στα γήπεδα και των ποσοστών τραυματισμού.

Για το 2ο έτος : 
⦁    Ο αθλητισμός είναι πολιτισμός, όλες οι μορφές βίας δεν έχουν θέση στα γήπεδα. Αθλητισμός για όλους.

Ταυτόχρονα με τις θεματικές ενότητες, το περιεχόμενο δράσης του ΣΕΠΑ θα περιλαμβάνει τις πάγιες θέσεις του συνδέσμου:

⦁    Ο αθλητισμός  είναι κοινωνικό αγαθό και η πολιτεία έχει υποχρέωση να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες για άθληση. Οι υποδομές παρά τα μικρά βήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια είναι πολύ πίσω και δεν καλύπτουν τις ανάγκες των δεκάδων σωματείων
⦁    Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται πάντα η υγεία του αθλητή και η ενίσχυση της πρόληψης, υποχρεώνοντας τις ομάδες να περνούν από «πραγματικές» εξετάσεις στην αρχή κάθε σεζόν. Δημιουργία κάρτας υγείας ερασιτέχνη. Υποχρεωτική παρουσία γιατρών στα γήπεδα. Η αποκατάσταση θα ενισχυθεί με τη περαιτέρω  χρηματοδότηση  του Ταμείου Τραυματιζομένων Ποδοσφαιριστών.
⦁    Δράσεις ενάντια στη βία (πραγματική και λεκτική), στο ντόπινγκ και το ρατσισμό.
⦁    Ξεχωριστές δράσεις και επαφές για τα ναρκωτικά.  Ο αθλητισμός είναι υγεία και άμυνα εναντίον των εξαρτήσεων.
⦁    Αθλητισμός για όλους χωρίς αποκλεισμούς. Τα οικονομικά μέσα των ομάδων είναι πενιχρά και μπαίνουν εμπόδιο στη λειτουργία των ομάδων, βάζοντας ουσιαστικά φραγμό στην ενασχόληση των νέων με το άθλημα.
⦁    Σεμινάριο πρώτων βοηθειών σε ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές από τον Ερυθρό Σταυρό.
⦁    Αιμοδοσίες από ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές, ώστε να βοηθήσουμε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.
⦁    Βραβεύσεις ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών κατά την διάρκεια των αγώνων των πρωταθλημάτων, οι οποίοι έχουν προσφέρει αγωνιστικά, με πράξεις ήθους στους αγωνιστικούς χώρους και στην κοινωνία.
⦁    Δράσης για τον πόλεμο σύμφωνα με τα ολυμπιακά ιδεώδη.

Ξεχωριστή  θέση στην επικοινωνία των θέσεων μας παίζουν οι εκδηλώσεις, που μέσα από αυτές θα γίνεται  η μαζικοποίηση του Συνδέσμου, η εγγραφή μελών και η ενίσχυση του ταμείου. Άμεσα θα έρθουμε σε επαφή με τους αρχηγούς των ομάδων ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε δεσμούς να προωθηθούν οι θέσεις του συνδέσμου και να ενισχύσουμε τις εκδηλώσεις μας. Επίσης θα καλέσουμε τα παλαιότερα Δ.Σ του ΣΕΠΑ, ώστε να συζητηθεί δημοκρατικά και συλλογικά το πλάνο του συνδέσμου.

Συγκεκριμένα ο σχεδιασμός για το τρίμηνο  του καλοκαιριού:

1.    Δημιουργία κειμένου που θα αποσταλεί μέσω των διαιτητών σε όλα τα γήπεδα, θα υπογραφεί από τους αρχηγούς των ομάδων και θα επιστραφεί με όλα τα στοιχεία τους. Απώτερος στόχος θα είναι να γίνει γενική συνέλευση.
2.    Συνάντηση με ΕΠΣΑ, προπονητές, διαιτητές, για να παρουσιάσουμε  το πλάνο μας
3.    Οργάνωση σε ότι μας αναλογεί και μας ζητηθεί, του φιλικού στην φιέστα της Παναχαϊκής, με σκοπό την ενίσχυση ταμείου τραυματιζομένων ποδοσφαιριστών και του ταμείου του ΣΕΠΑ.
4.    Συνάντηση με τα παλιά συμβούλια του ΣΕΠΑ και ανακήρυξη τους σε επίτιμα μέλη.
5.    Δημιουργία ταμείου του ΣΕΠΑ, με μελλοντική συνδρομή από τα μέλη.
6.    Προσπάθεια αλλαγής και τροποποίησης του καταστατικού του Συνδέσμου μας.
7.    Συνάντηση με τον ΠΣΑΠ μέσα στο καλοκαίρι και φιλικό στην αρχές του νέου πρωταθλήματος με την ομάδα ανέργων ποδοσφαιριστών του ΠΣΑΠ

Οι θέσεις και οι στόχοι του συνδέσμου υπηρετούν τα δίκαια αιτήματα χιλιάδων νέων αθλητών και παραγόντων που ασχολούνται παρά τις αντίξοες συνθήκες με τον αθλητισμό. Θεωρούμε ότι οι θέσεις του Συνδέσμου θα  ανεβάσουν ένα επίπεδο το κύρος και τη δυναμική μας .

Το πλάνο αυτό θα είναι ο «μπούσουλας» για τις συζητήσεις με του φορείς (Δήμους, Περιφέρεια) στους οποίους θα ζητήσουμε να πάρουν θέση, προσπαθώντας να φτιάξουμε μια ισχυρή συμμαχία για τη διεκδίκηση των αιτημάτων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου